dilluns, 28 de maig del 2012

LA CONSTITUCIÓ DE 1812 I EL NAIXEMENT DE LES DIPUTACIONS PROVINCIALS





Enguany es commemora el segon centenari de la Constitució espanyola de 1812 i és un bon moment per donar a conèixer que en ella es va establir la creació de les diputacions provincials, encara que la seua consolidació com entitat local, d’àmbit provincial, no es va produir fins a anys després.

Els diputats liberals, reunits a Cadis per a debatre el text constitucional, van acordar dividir el territori nacional en províncies i atorgar-li certa autonomia administrativa:

“En cada provincia habrá una Diputación llamada provincial, para promover su prosperidad, presidida por el jefe superior”.

Aquestes noves institucions no van ser alienes als canvis polítics del primer terç del segle XIX. Així, les diputacions van ser suprimides en 1814, amb l’arribada de Fernando VII al poder, i van reaparèixer durant el Trienni Liberal (1820-1823), moment en el qual aflora altra diputació, la de Xàtiva (1822-1823), en dividir-se el territori valencià en quatre províncies: Castelló, València, Xàtiva i Alacant (Decret de les Corts de 27 de gener de 1822 i R. O. de 29 de març).

La tornada de Fernando VII en 1823, amb l’ajuda europea dels Cent mil fills de Sant Lluís, donava fi al Trienni Liberal i desapareixien de nou les diputacions. Caldria esperar la mort del rei, en 1833, perquè aquestes es restabliren definitivament. El Reial decret de 30 de novembre de 1833 sobre la definitiva divisió territorial, acordava la reducció a tres províncies, les actuals de Castelló, València i Alacant.

La Diputació de València va celebrar la seua primera sessió el 17 de gener de 1836, presidida pel governador civil. Les atribucions eren, a més del control i supervisió de l’administració municipal, competències en matèria de foment de l’agricultura, indústria, forests, mines, carreteres i camins veïnals, instrucció pública i belles arts; a les quals es van sumar les benèfiques després de la llei de Beneficència de 1849 i la supressió de les Juntes de Beneficència en 1868. Per aquest motiu la Diputació de València assumí establiments benèfics com la Casa de la Misericòrdia, la Casa de la Beneficència i l'Hospital General, així com el Teatre Principal i la Plaça de Bous, que depenien dels organismes anteriors.

Aquestes competències canviarien a partir de l’Estatut municipal de 1924, que atorgava més autonomia als ajuntaments, i el provincial de 1925 que li conferia competències d’àmbit provincial; però fins a la Constitució de 1978 i la promulgació de l’Estatut d’Autonomia en 1982, que han limitat les seues competències, podem considerar que les diputacions foren, durant aquestos anys, unes institucions administratives, de caràcter local, de gran importància a nivell polític, educatiu, cultural i social.

(Biblioteca del MuVIM maig  de 2012)

dimarts, 15 de maig del 2012

La premsa parla de MUSAS València

La premsa, principalment la digital, s'ha fet ressò del naixement de MUSAS València, de les iniciatives plantejades per a esta setmana sota la campanya "Llegint els museus" i com no del bookcrossing que hui hem dut a terme la majoria de biblioteques que hi formem part d'este projecte.

El bookcrossing programat per al dia d'avui ha estat tot un èxit, a estes hores poques biblioteques tenen llibres encara per arreplegar. La Biblioteca del Museu de Prehistòria de València, la del  Museu Valencià d'Etnologia, la del Museo Nacional de Cerámica i la del Museu de Belles Arts ja no hi tenen llibres, s'han esgotat i de fet en la Biblioteca del Museu de Belles Arts han decidit traure més exemplars en este cas de duplicats per oferir-los i guanyar nous lectors.

A continuació vos deixem un resum de les notícies de premsa que han aparegut des d'ahir referides a MUSAS València. Ací les teniu totes llistades encara que al facebook les hem estat penjant des d'ahir per la nit a mesura que anaven apareixent.
I per cert Canal 9 ha vingut a  gravar-nos i fer-nos una entrevista...
http://www.rtvv.es/va/informatius/NT9-edicio_3_700760049.html
De l'èxit del dia del bookcrossing el gabinet de premsa ja ha emés una nota que esperem d'ací no-res estiga als diaris valencians: Éxito del primer bookcrossing de "MUSAS València"

L'última notícia apreguda és la de divendres passat a El Mundo, esta vegada en paper i ocupant tota la pàgina, ací vos la deixem...

Esperem que vos agrade sentir estes bones notícies, nosaltres estem molt contentes del bon funcionament del bookcrossing i d'haver trobat companyes amb les quals compartit tot el que estem vivint!

Moltes gràcies a tots i totes!

dissabte, 12 de maig del 2012

Presentació de MUSAS València durant la setmana de la celebració del Dia Internacional dels Museus

Els darrers dies vos contàvem com ens havíem presentat als nostres companys bibliotecaris a través de la taula redona de la Fira del Llibre de València i amb un article a la revista SÍMILE del COBDCV. Un dels nostres objectius és que els nostres companys bibliotecaris ens puguen conéixer per poder servir de biblioteques de referència a les que poder reenviar els seus usuaris interessats en recerques bibliogràfiques molt més especialitzades.

Una vegada fet açò hem de fer la nostra presentació a la  resta de la societat!!!

Quan ho farem?
Al llarg de la propera setmana, hem elegit la setmana vinent ja que el divendres dia 18 de maig es celebra el Dia Internacional dels Museus. Així aprofitem esta setmana de celebracions per reivindicar i fer present el nostre paper dins l'estructura dels museus valencians.

Què farem?
Com el nostre pressupost és zero no hi ha res millor que fer coses de cost zero...

A llarg de tota la setmana cada biblioteca disposarà al seu centre un panell amb el cartell de la nostra campanya "Llegint els museus" junt a 8 cartells individuals per presentar cada una de les biblioteques. En estos cartells individuals cada biblioteca es presenta d'una manera molt clara: una foto del seu espai i les seues dades bàsiques, especialització, horaris, adreça, correu electrònic, enllaços web, accés al catàleg...

El dia 15 de maig, dimarts vinent, hem preparat un bookcrossing col·lectiu al qual participarem la majoria de biblioteques. Com ja vàrem fer el passat 20 d'abril per celebrar el Dia Internacional del Llibre alliberarem llibres amb alguns canvis respecte a l'última vegada:
  • La majoria són llibres editats pels nostres museus
  • Esta vegada no els deixarem al carrer sinó que els podreu trobar a les nostres biblioteques. Cada biblioteca ha elegit sis llibres que distribuirà entre la resta de centres, així de pas que podeu anar a buscar el llibre que vos interessa, coneixereu una nova biblioteca que potser ni pensaveu que existia.
  • Si els llibres no s'han arreplegat el mateix dia 15 els deixarem fins que algú els cace, així si veus que és dimecres i no has pogut vindre dimarts, crida a la Biblioteca on es trobe el títol que t'interesse i assegura't trobar-lo.
Ací vos deixem el llistat dels llibres que MUSAS València alliberarà este dia...

Finalment el dia 18 de maig, el Dia Internacional dels Museus ens podreu trobar a L'Iber-Museo de los Soldaditos de Plomo on ficarem un puesto informatiu sobre el nostre projecte i cadascuna de les biblioteques amb tríptics de cada centre així com el panell informatiu amb tots els cartells.

En un altre post vos mostrarem els cartells individuals de les nostres biblioteques, però això ho farem un altre dia que hui és dissabte...


dimarts, 8 de maig del 2012

Alfons Roig: 25 anys en el record


      L'11 de maig de 2012 es compleixen 25 anys de la mort d'Alfons Roig i volem aprofitar aquesta data per a recordar que la seua biblioteca forma part dels fons que constitueixen la Biblioteca del MuVIM.

El pare Alfons Roig Izquierdo (1903-1987) va donar la seua biblioteca i pinacoteca a la Diputació de València en març de 1985. A través de la seua biblioteca es pot observar que el seu amor als llibres no era l’amor del bibliòfil, sinó el d’aquell que cerca i empra els llibres per a saber i entendre la pròpia vida i el propi món on viu: per això la seua biblioteca anava creixent al ritme de les preocupacions vitals dels seus moments històrics o, millor, existencials que, a més a més, anaven lligats íntimament amb els dels seus amics.

La seua gran passió per l'art el va dur a relacionar-se amb artistes i crítics, a viatjar per Europa i a escriure sobre art. El pare Roig va recórrer Espanya donant conferències i introduint un poc d'aire fresc europeu en una Espanya de tenebres, tal com resava una dedicatòria de María Zambrano: «Para Don Alfonso Roig que admirablemente en tiempos de impenetrable oscuridad, derramó palabras verdaderas con la obstinación del agua».

Els seus alumnes, tant els de l'escola de Belles Arts com els del Seminari, el recorden com la persona que els va obrir els ulls a l'art modern, o millor dit, a la modernitat. D'ell van escoltar, per primera vegada, noms d'artistes com Kandinsky, Mondrian, Henri Moore, Manessier etc.; de poetes com Emilio Prados o Miguel Hernández; els va parlar de llibertat, de tolerància i d'escriptors que vivien en l'exili.

És un orgull per a la biblioteca del MuVIM mantenir el seu llegat bibliogràfic, perquè Alfons Roig va ser per al segle XX el que els il·lustrats ho van ser per al segle XVIII: l'home que es va atrevir a saber. Una persona que va conèixer, a través de la creació artística, els sentiments i necessitats del món que l’envoltava, a entendre l'espiritualitat en l'art, a donar un pas avant i despertar aquells cors assedegats de saber; a ells els va ensenyar L’art viu del nostre temps. De la mateixa manera que els seus predecessors del segle XVIII, va ser moltes vegades incomprés i criticat. Després de la conferència que va donar sobre Picasso, a mitjan els anys cinquanta, en la qual mostrava públicament el seu tarannà tolerant i religiosament obert, va trobar un ambient hostil.

La seua biblioteca, formada a partir de l'any 1939, perquè l'anterior va ser devastada durant la Guerra Civil (quan exercia el seu ministeri pastoral en la Parròquia de San Juan de Ribera de València), està formada per unes 6.000 monografies i més de 180 títols de revistes. El seu zel per guardar els catàlegs i els tríptics de les exposicions converteix aquest llegat en font de primera mà per a rastrejar l'activitat artística i expositiva d'uns anys difícils per a l'art modern. A través de les anotacions dels seus llibres, els seus comentaris i «els seus papers» podem conèixer millor a aquest home senzill, humil i cult.

Va morir l’11 de maig de 1987 en l'hospital de Gandia, on va ser traslladat des de l'Ermita de Llutxent, on vivia. Vint-i-cinc anys després el seu retrat presideix la nostra biblioteca perquè la seua presència segueix viva entre nosaltres. El pare Alfons Roig va ser una persona que va estimar i va ser estimada, com resa el seu epitafi: “Alfons Roig, qui estimà i fou estimat”.

dilluns, 7 de maig del 2012

MUSAS València es presenta als professionals bibliotecaris valencians


MUSAS València a la taula redona del COBDCV

Imatge del COBDCV
Divendres passat, 4 de maig de 2012, Mª Carmen Cañada bibliotecària del Museu Valencià d'Etnologia va ser convidada pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) a la taula redona: "Situació de les biblioteques de la Comunitat Valenciana: reptes i necessitats". Hi participaren set companyes bibliotecàries per parlar de l'actual situació en què es troben les biblioteques escolars, les públiques municipals, la Biblioteca Pública de València, les universitàries, la Biblioteca Valenciana i com no les biblioteques de museus com a representants de les biblioteques especialitzades.
Este marc va ser aprofitat per mostrar les dificultats que patim les biblioteques de museus com són la invisibilitat o l'aïllament i sobretot per argumentar el repte que s'han marcat els centres de la ciutat de València: posar punt i final a esta situació amb la cooperació i col·laboració dins de MUSAS València. 
Mª Carmen Cañada va aprofitar este context per fer una primera presentació als companys de professió que varen poder assistir a la taula redona. Si no poguéreu acudir, ací vos deixem l'enllaç a les fotos que el COBDCV ha penjat al seu compte de Flickr. Així podreu veure com va ser la vesprada d'intercanvi que es va viure a la Fira del Llibre de València.

MUSAS València a la revista SÍMILE

D'altra banda, hui 7 de maig ha eixit publicat el darrer número de la revista SÍMILE editada pel Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana. En ella hi ha un article en la secció de destacats titulat "MUSAS València: les biblioteques de museus de la ciutat de València". Ha estat escrit per dos companyes d'este projecte: Yolanda Fons, de la Biblioteca del Museu de Prehistòria i Amparo Pons de la Biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia.

Amb el mateix caràcter divulgatiu que té esta publicació este article vol donar a conéixer a tots els companys valencians el projecte de MUSAS València, les raons de la seua posada en marxa, els seus objectius, els seu funcionament i les iniciatives que ja són una realitat així com les que estan per arribar.

A més a més a la pàgina 18 hi ha un article en la secció d'experiències on expliquem com algunes biblioteques de museus s'unirem des de València al bookcrossing col·lectiu de celebració del dia del llibre.

Esperem que vos siga interessant, no deixeu de llegir els dos articles...