Musas València som un grup de biblioteques i bibliotecaris de museus de la ciutat de València que anem a treballar de manera cooperativa per poder dur avant activitats i projectes conjunts per millorar la nostra presència i visibilitat en la ciutat.
Per què cal treballar junts?
El més habitual és que la majoria de persones desconeguen que als Museus hi han biblioteques. Quan algú pensa en un museu no incidix més enllà del que veu al visitar-lo: les exposicions, però si ho pensem bé d'algun lloc hauran de traure els conservadors, els restauradors, els tècnics de didàctica, etc els seus coneixements per construir un discurs museogràfic al voltant d'un tema d'investigació, una obra d'art o un artista determinat.
Les biblioteques de museu som el recurs informatiu imprescindible per tot el personal que treballa al museu, reunim, organitzem i tractem la informació amb el propòsit de servir a la investigació i l'activitat museogràfic del centre del qual depenem. Tanmateix som biblioteques, en la nostra majoria, obertes a l'accés d'investigadors externs que amb la consulta de les nostres col·leccions especialitzades i el tracte directe del personal bibliotecari poden trobar un espai immillorable per dur a terme el seu treball.
La part negativa és que les biblioteques de museus s'hem d'enfrontar a una altra realitat:
- Ens trobem amb una mancança de reconeixement professional dins dels museus, de vegades no se li dóna a la Biblioteca i als seus professionals la importància que es mereixen.
- Tenim un greu problema d'invisibilitat. La majoria d'investigadors, estudiants i ciutadans que podrien estar interessats en els temes que tractem no ens coneixen i molt menys es poden imaginar que poden accedir a la consulta.
- L'aïllament de les biblioteques de museus i dels seus bibliotecaris. No existeix connexió entre les biblioteques dels diferents museus, dins d'una mateixa ciutat no coneixem a la resta de professionals que pateixen les mateixes problemàtiques, alhora que tampoc tenim contacte amb la resta de biblioteques (públiques, universitàries, etc.) que haurien de saber que existim per poder redirigir a les biblioteques de museus els usuaris que poden estar interessats en les nostres col·leccions bibliogràfiques i fons documentals.
Per totes estes raons hem decidit començar a treballar junts, únicament d'esta manera podrem millorar la visibilitat, el reconeixement social i la col·laboració.
Per què Musas?
El nostre nom no és gratuït, té un significat amb una bona història darrere. Els problemes dels quals vos hem parlat abans no soles els patim a València, són comuns a totes les biblioteques de museus i amb la intenció d'intentar acabar amb ells va sorgir l'any 2011 MUSAS. Es tracta d'una xarxa cooperativa i informal de "bibliotecaris de museus", no parlem de biblioteques, si no dels professionals que les atenen. Este projecte de cooperació a nivell de tot Espanya ha tingut èxit i es va poder comprovar amb l'organització de les I Jornades de Biblioteques de Museus que es celebraren a Madrid (novembre 2011). Musas ha aconseguit que els bibliotecaris ens coneguem, estem en contacte i col·laborem en activitats comunes. Compartim una llista de distribució que és la base de la nostra comunicació, alhora que tenim un bloc i un compte de facebook.
Musas València ha nascut gràcies a l'esperit de MUSAS i volem que siga una extensió local d'este projecte original. És per esta raó que compartim el seu nom. De la mateixa manera que el projecte pare som una xarxa informal, ja que en formem part biblioteques de diverses administracions i de diferents especialitats, no hem signat convenis, ni depenem de cap administració si no que som un conjunt de biblioteques i de professionals que volem compartir experiències i millorar la nostra situació i hi pensem que sols si estem units i treballem junts podem aconseguir-ho.