diumenge, 17 de maig del 2020

#DIM2020 : Biblioteques de museus diverses


La celebració del #DIM2020 es realitza davall el títol «Museus per la igualtat: diversitat i inclusió» apropant els museus al compliment dels objectius de l'Agenda 2030.

El col·lectiu de professionals bibliotecàries que formem part de Musas València no volem perdre l'oportunitat de fer palés que els museus també treballen per acomplir un dels objectius de l'Agenda que en moltes ocasions obliden; els museus faciliten a la ciutadania l'accés a informació de qualitat a través de les seues biblioteques i centres de documentació.

L'accés públic a la informació permet a les persones prendre decisions informades que poden millorar les seues vides, facilita l'educació de qualitat, promou la cultura, la investigació i la innovació.
L'objectiu 16.10 dels 17 ODS, Objectius de desenvolupament sostingut, proposats per les Nacions  Unides a a l'agenda 2030, és l'accés a la informació.

Les biblioteques són institucions fonamentals:

  • Recullen i processen informació
  • Brinden l'accés a el coneixement i la innovació per a tots
  • Preserven la cultura i patrimoni mundial per a futures generacions
  • Actuen com a centre de la comunitat acadèmica i de recerca
  • Enforteixen a la comunitat amb la cultura afavorint la inclusió.

Vos recomanem llegir el següent document de la IFLA «Accés i oportunitats per a tots : com contribuixen les biblioteques a l'Agenda 2030 de les Nacions Unides» 

I no, no és una contribució només de les biblioteques públiques, sinó de tots els tipus de centres d'informació. Les biblioteques que formem Musas València posem a l'abast de la ciutadania informació especialitzada i de qualitat, des de la nostra diversitat, ja que som tant diverses com ho són els nostres museus.

En el Dia dels Museus cada any reivindiquem la nostra existència i utilitat pública. Enguany no podem fer el que ja s'havia convertit en una tradició; reunir-nos en un dels nostres centres. Enguany alcem la veu des de la distància i des del confinament, a un dia vista d'activar-nos en la fase 1 d'una desescalada que ens obri un futur ple d'incertesa. Al cartell no estem tots i totes les que som, només una representació de les persones que trobareu per a ajudar-vos en les vostres recerques d'informació a les biblioteques de museus de la ciutat de València.

De l'única cosa que estem segures és que Musas València continuarà sent un punt d'unió i trobada, encara que el nostre dia a dia no ens deixe fer més que una acció a l'any amb motiu del DIM, sempre ens quedarà la companyia i la resposta de totes les professionals bibliotecàries dels museus de la ciutat de València. Des de l'any 2012 hem mantés viva una connexió que potser siga  l'única vinculació activa entre els museus de la ciutat de València.

 Vos esperem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixan's la teua opinió ens interessa moltíssim...