dilluns, 21 de gener del 2019

BALANÇ DE L’ANY 2018




Gener és un bon mes per a fer balanç de l’any anterior i a la biblioteca del MuVIM ens sentim molt, però que molt, orgulloses de veure que els nostres fons no sols son treballats sinó també publicats. Moltes gràcies a tots i a totes que feu possible la publicació de treballs d’investigació que posen de relleu fets històrics, manifestacions artístiques i figures destacades de la nostra cultura. 

El passat any 2018 han vist la llum dos investigacions per a les quals s’ha consultat la documentació de l’Arxiu Alfons Roig.

Per un costat el llibre La belleza sencilla de Taizé  (Madrid, BAC, 2018). Es tracta del primer estudi integral de les manifestacions estètiques de la Comunitat ecumènica de Taizé, on es presenta una evolució històrica de l'arquitectura, de la litúrgia i la música. 

A Taizé, la bellesa s'ofereix com un camí en què l'experiència estètica i l'experiència religiosa van de la mà. Eixe mateix camí va marcar la trajectòria vital del pare Alfons Roig. 

El seu autor, Salvador García Arnillas (Madrid, 1977), conservador del Museu Etnològic i de les Cultures del Món, a més professor associat de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Univ. Ramon Llull), va passar part de les seues vacances a València, a la biblioteca del MuVIM, treballant la correspondència d’Alfons Roig amb els germans de Taizé.

La vinculació d’Alfons Roig amb la Comunitat de Taizé va ser molt intensa, allí passava temporades i l’ermita de Llutxent sempre estava oberta per als germans de la dita comunitat. Fruit d’aquest intercanvi vital va ser una forta amistat que es va traduir en un bon grapat de correspondència, de la qual Salvador ha sabut extraure detalls que han completat i han corroborat la seua investigació. 

***

Altre treball que ha vist la llum aquest any és un article publicat en el nº 69 de la revista Canelobre (estiu 2018). L’Institut Juan Gil-Albert ha dedicat un número monogràfic a la figura d’Eusebi Sempere, baix el títol “Atlas Sempere 69”, per a commemorar els 40 anys de la donació de la seua col·lecció privada d’obres d’art a la ciutat d’Alacant.

Un dels articles és  “Más allà y más acá de la grafologia de Eusebio Sempere. Materiales y contexto para un estudio de la correspondencia mantenida por Eusebio Sempere con Alfons Roig (1953-1983)”, escrit per Román de la Calle, catedràtic d’Estètica i Teoria de l’Art, qui va ser director del MuVIM des de la tardor de 2004 fins a la primavera de 2010, etapa en la qual es van fer les gestions per a que l’arxiu personal del pare Roig s’incorporés al MuVIM, junt a la seua biblioteca.

El professor Romà ha estat durant més d’un any venint a la biblioteca, quan les seues múltiples activitats li donaven un descans, a consultar la correspondència d’Eusebi Sempere a Alfons Roig, a més d’altres documents que completaven la seua investigació.

Fruit d’aquest treball és la redacció d’un meravellós article on tracta la forta amistat entre alumne i professor, deixeble i mestre o, millor dit, Amics!! Perquè, certament, una correspondència que s’estén a llarg de 30 anys és AMISTAT, en paraules majúscules.

Esperem que el proper any es facin realitat altres projectes que, sobre la figura d’Alfons Roig, sabem que estan esperant la llum.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixan's la teua opinió ens interessa moltíssim...