dilluns, 22 d’abril del 2013

Celebració del Dia del llibre 2013

Vos presentem les activitats que hem preparat les biblioteques de museus de la ciutat de València per celebrar el Dia Internacional del Llibre!

Un any més, la majoria de nosaltres anem a participar d'un bookcrossing col·lectiu. De nou, a iniciativa de la Biblioteca d'ARTIUM, 61 biblioteques de tot l'Estat Espanyol omplirem els carrers de les ciutats amb llibres. Volem facilitar l'accés a la lectura a tots els ciutadans. Les publicacions que s'alliberaran pels carrers de València el proper dia 23 d'abril provenen de les borses de duplicats dels nostres centres.
El bookcrossing és un projecte internacional que té com objectiu activar la circulació de llibres d'una manera totalment gratuïta. Així si el  dimarts 23 d'abril trobes un llibre junt a una font, a una cafeteria, a la facultat... amb el logo de bookcrossing, agafa'l, disfruta'l i torna a alliberar-lo. No patisques que a cada llibre trobaràs instruccions de com fer-ho.

A més a més, cada una de les biblioteques que formem part de MUSAS València li hem donat el nostre toc especial a l'alliberament dels llibres i hem programat altres activitats. Ací vos deixem un resum del que cada Biblioteca ha preparat amb un enllaç on podeu trobar la informació més desenvolupada:

Biblioteca del IVAM

La Biblioteca del IVAM participa un año más en la campaña de Bookcrossing junto al resto de bibliotecas de museos españolas. Se liberarán 40 publicaciones procedentes de su fondo de duplicados,  editados por destacadas instituciones tanto nacionales como internacionales.
Durante la jornada del 23 de abril, desde las 10 a las 19 h. se procederá a la liberación de estos libros en la propia Biblioteca así como en distintos lugares del IVAM.



Biblioteca del Museo Nacional de Cerámica

Con motivo de la celebración del  Día Internacional del Libro La Biblioteca del Museo Nacional de Cerámica participará el próximo día 23 de abril en una iniciativa de bookcrossing  junto con 61 bibliotecas de museos y centros de arte y cultura.
Los libros se liberarán en la entrada del  museo y alrededores. Su temática se centrará sobre todo en la cerámica, con publicaciones editadas por la institución y de nuestro fondo de duplicados.
Más información el facebook del Museo.







Biblioteca del Museo Taurino de Valencia

La Biblioteca liberará libros, principalmente de sus fondos duplicados y algunas publicaciones del propio Museo.
Estos libros-libres estarán a disposición del público del 23 al 26 de abril en la sala de consulta de la Biblioteca.








Biblioteca del Museu de Belles Arts de València

El martes 23 de abril, Día Internacional del Libro, la Biblioteca del Museo de Bellas Artes de Valencia va a hacer de nuevo bookcrossing (como el año pasado) por lo que se podrán encontrar libros liberados tanto en la fachada del Museo como en la cúpula, en el claustro y en el patio del Embajador Vich.

El dimarts 23 d'abril, Dia Internacional del Llibre, la Biblioteca del Museu de Belles Arts de València va a fer de nou bookcrossing (com l'any passat) pel que es podran trobar llibres alliberats tant en la façana del Museu com a la cúpula, al claustre i al pati de l'Ambaixador Vich.



Biblioteca del Museu de Prehistòria de València

En la Biblioteca del Museu de Prehistòria de València, per al Bookcrossing d'enguany,  no sols anem a alliberar  llibres en format  paper, sinó també en format digital. Col•locarem un cartell amb codis QR en uns determinats  llocs de València. Mitjançant estos codis qualsevol que porte un mòbil amb càmera i un lector compatible podrà accedir a algunes de les nostres publicacions, que es troben d'accés gratuït i lliure en la nostra Web.








Biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia

La Biblioteca-Centre de Documentació del Museu Valencià d’Etnologia celebra este any el Dia del Llibre amb la campanya “23 d’abril : llibres lliures”. El proper dimarts alliberarem llibres en paper i electrònics per facilitar a tots l’accés a la lectura i difondre les publicacions del Museu Valencià d'Etnologia.

Com a novetat enguany, vos volem regalar l’accés lliure i gratuït  a publicacions digitals, no sols en paper. Anem a utilitzar els codis QR per poder consultar, descarregar i compartir 10 títols electrònics del Museu Valencià d’Etnologia. Els codis els distribuïrem amb un cartell i punts de lectura que trobareu per tota la ciutat.
Tota la informació la trobareu a l'Etnobloc


Esperem que vos agrade tot el que vos hem preparat les biblioteques de museus de la ciutat de València per celebrar este gran dia!




 

dimecres, 17 d’abril del 2013

23 d’Abril de 2013, Dia Internacional del Llibre




El lema d’enguany és:

«Llegir en valencià, ara més que mai»


SABIES QUE LA BIBLIOTECA GENERAL DE LA DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA ELS MATEIXOS ANYS D'HISTÒRIA QUE LA FESTA DEL LLIBRE A ESPANYA? AMBDUES VAN NAIXER EL 1926.


Tot i que les diputacions provincials tenen el seu origen en les Corts de Cadis la seua consolidació no es va produir fins a 1836. Entre les seues atribucions estaven les de foment de la Instrucció pública i les Belles Arts, el que actualment anomenem Educació i Cultura.

El 1915 la Diputació de València prenia consciència del seu paper protector i difusor de la cultura valenciana i creava el Centre de Cultura Valenciana. L'article segon dels seus estatuts deia:

«El objeto del Centro de Cultura es cultivar la historia integral de la ciudad de Valencia y de su antiguo Reino, y el fomento de aquellas ramas del saber humano que carecen de corporación o entidad regional dedicadas especialmente a ellas, pudiendo indistintamente usar en sus trabajos las lenguas castellana y valenciana»

 Aquesta tasca quedaria confirmada en 1919 amb la creació de l'editorial «Acción Bibliográfica Valenciana» que projectava publicar obres de caràcter històric valencià.

El 6 de febrer de 1926 un Reial Decret, signat pel rei Alfonso XIII, instituïa la “Fiesta Nacional del Libro en Espanya”, assenyalant la seua celebració per al dia 6 d'octubre, en commemoració de la data del naixement de Cervantes (no confirmada), encara que anys després, el 1930, es traslladaria al 23 d'abril, data de defunció de l´escriptor.

La Diputació de València prenia consciència de la importància que suposava per a la vida moderna l'accés a la cultura i la necessitat de comptar amb una biblioteca que servira d´òrgan difusor.

De manera que, coincidint amb aqueixa celebració, creava una biblioteca que depenia de la Corporació provincial, fet que es recull a la memòria de l'any 1925-1926, amb aquestes paraules:


«se ha iniciado por esta Diputación una Biblioteca, que si bien resulta modesta por la cuantía de sus fondos, reviste marcado interés, así por la materia sobre que versan los ejemplares que la integran, como por contener, muchos de ellos, dedicatorias autógrafas».

La biblioteca va ser ben acollida per l'opinió pública i en un any s'incrementaven considerablement els fons, tant per compra com per donació. A partir d'aquest any, en les memòries de la Corporació, són contínues les referències als llibres que ingressen.
 
Es tractava d’una biblioteca especialitzada en temàtica local: llibre valencià, de tema valencià i escrit per valencians, però quan l'any 1976 el Ministerio de Cultura va acordar crear una Biblioteca Pública Provincial, depenent de l'Estat, en els terrenys de l'antic hospital, la biblioteca de la Diputació va perdre per sempre la possibilitat d'esdevenir la biblioteca nacional valenciana.

La presència a la ciutat de València d'una Biblioteca Pública, inaugurada el 1979, va incrementar les donacions particulars i la conservació i difusió del patrimoni bibliogràfic valencià, sent el primer llegat el de Nicolau Primitiu Gómez Serrano, origen de la futura Biblioteca Valenciana.

La Biblioteca General de la Diputació va romandre unida a l'Arxiu de la Corporació fins que es va traslladar al MuVIM, sent inaugurada l'octubre de 2004. Des d'aquest moment la Biblioteca del MuVIM ha assumit, a més de les funcions que li són pròpies com a biblioteca de museu, les de la Biblioteca General de la Diputació: recollir, conservar i difondre la producció editorial de la Corporació provincial.


(Biblioteca del MuVIM, abril 2013)